Персональный сайт - Кухар; кондитер.
Воскресенье, 11.12.2016, 01:21
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Кухар; кондитер. | Регистрация | Вход
Меню сайта
Поиск
Вход на сайт
Календарь
«  Декабрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архив записей
Мини-чат
200
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • База знаний uCoz
  • Статистика
    ДНЗ "Пологівський професійний ліцей"

    Загальні відомості про професію

     

     

     

    Своїм корінням кулінарія поринає у далеке минуле – туди, де горів вогонь жертовного вогнища. Найбільше у розвиток кулінарії внесли античні народи – древні греки та римляни. Але професія кухаря узаконюється набагато пізніше.

     

     

    Кухарську майстерність греки ставили в один ряд із музикою та поезією.

     

    Професія кухаря відноситься до типу "людина – техніка”. Але певною мірою вона може бути віднесена і до типу "людина – людина” (кухар обслуговує відвідувачів, стоїть на роздачі страв), а також до типу "людина – художній образ” (естетичне оформлення страв).

     

    Ця професія передбачає використання як ручної праці, так і машин, механізмів, напівавтоматичного та автоматичного обладнання. Праця кухаря проходить в умовах звичайного мікроклімату.

     

    Під час вибору професії необхідно враховувати її спорідненість з такими професіями, як кондитер, пекар, офіціант, бармен, технік-технолог громадського харчування, продавець.

     

    Ці обставини можуть бути корисними у випадках зміни роботи і допоможуть обрати, ту професію, для оволодіння якою вже є певні навички, знання, необхідні психофізіологічні якості.

    Висококваліфікований кухар може займатися індивідуальною трудовою діяльністю, а за наявності організаторських здібностей створити власну структуру з виготовлення та реалізації продукції через підприємства громадського харчування та приватні підприємства харчування.

     

    Ця робота пов’язана зі значним фізичним навантаженням, часом доводиться піднімати і переносити речі вагою 20-50 кг. Кухар майже постійно перебуває на ногах.

     

    Професія кухаря не має обмежень за статтю. У кухарів восьмигодинний робочий день в одну чи дві зміни (залежно від розпорядку роботи закладу громадського харчування). У приватних кафе чи ресторанах, виходячи з потреб і можливостей, встановлюється обговорений режим роботи.

    Щоб бути здоровими і працездатними, потрібно виконувати правила техніки безпеки та виробничої санітарії. Тільки сам працівник може надійно застрахувати себе від неприємностей і травм. Працівники допускаються до експлуатації технологічного обладнання тільки після отримання ними інструктажу з техніки безпеки.

    Кухар повинен мати тонке смакове відчуття, нюх, що дозволяє безпомилково визначити свіжість та якість продуктів, ступінь готовності страв. У своїй роботі кухар повинен бути уважним та зосередженим. Адже прояв неуважності може спричинити приготування неякісних і навіть небезпечних для життя людей страв.

    Акуратність, уважність, творча фантазія під час виготовлення та оформлення кулінарних виробів – основні якості, які потрібні кухарю.

        Професія кухаря не терпить дилетантів. Як і в усіх великих і малих справах, тут потрібна єдність багатьох чинників, головні з яких, мабуть, професійні знання всіх тонкощів кулінарного мистецтва, любов і вірність своєму покликанню.
    Copyright MyCorp © 2016