«Вуглеводи, їх будова, властивості і функції» - Мои файлы - Каталог файлов - Персональный сайт
Понедельник, 05.12.2016, 17:30
Приветствую Вас Гость | RSS
Главная | Каталог файлов | Регистрация | Вход
Меню сайта
Категории раздела
Мои файлы [15]
Вход на сайт
Поиск
Мини-чат
200
Статистика
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • База знаний uCoz
  • ДНЗ "Пологівський професійний ліцей"
    Главная » Файлы » Мои файлы

    «Вуглеводи, їх будова, властивості і функції»
    24.02.2013, 21:37

    МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

    ДЕРЖАВНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ПОЛОГІВСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ»

     

     

     

     

     

     

     

    Матеріали відкритого уроку

    з біології на тему:

    «Вуглеводи, їх будова,

     властивості і функції»

     

     

     

     

     

     

     

    Виконавець:

    Вчитель біології

    ДНЗ «Пологівський ПЛ»

    Бакаєва Г.Д.

     

     

     

     

    Тема уроку: „Вуглеводи, їх будова, властивості, функції

     

    Мета:

    Навчальна:    Ознайомити учнів з найпоширенішими вуглеводами, їх

                             будовою, властивостями, функціями.

    Розвивальна: розвивати уміння логічно мислити, робити висновки,

                              працювати з в використанням новітніх технологій.

    Виховна:         показати властивість даних сполук і переконань у

                              необхідності здорового харчування.

     

    Тип уроку:      засвоєння нових знань.

     

    Форма уроку: вивчення нового матеріалу з використанням учнівських

                              презентацій.

     

    Обладнання:  таблиці, мультимедійний проектор, підручник, комп’ютер.

     

    ХІД УРОКУ

     

    1. Організаційний етап

    ІІ. Актуалізація опорних знань учнів.

          Питання для бесіди

    1. Які елементи входять до складу живих організмів?

    2. На які групи поділяються біогенні, хімічні елементи?

    3. Навіщо живим організмам потрібні мінеральні речовини?

    4. Яку функцію виконує вода?

    5. Які елементи називаються органогенними?

    6. Які елементи відносяться до органогенних елементів?

     

    ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

     „Вершини гір яскраво блищали в променях сонця. Група учнів поверта-лася на базу з прогулянки. Це 1-2 км. Раптово до керівника групи підбіг хлопчик, який йшов останнім. Він сказав: „Стійте! Сашко більше не може йти!” Група зупинилася. „Спокійно!” Нічого не трапилось!” - сказав керівник стурбованим дітям. А потім висипав на долоню декілька кубиків „Ось, візьми, Сашко!” Через декілька хвилин діти знову продовжили свій шлях. І Сашко йшов разом зі своїми товаришами. Дивовижний засіб, який так швидко повернув сили хлопчику не продається в аптеках. Сашку допоміг звичайний цукор.

    Проблемне питання

    Як ви вважаєте чому це сталося?

    До якого класу органічних речовин відносять цукор?

    ІV. Мета, задачі уроку

    V. Вивчення нового матеріалу

    Розповідь

    Вуглеводи – це органічні речовини, до складу яких входять Карбон, Оксиген, Гідроген. Ці речовини представлені  дуже великими молекулами, до складу яких входять  тисячі, навіть мільйони атомів. За хімічною характеристикою вуглеводи це органічні речовини, що містять альдегідну групу, кетонну та декілька карбоксильних груп. За кількістю атомів карбону в молекулі вуглеводу поділяються на п’ять груп – тріози, тетрози, пентози, гексози, гептози. У клітинах тварин вуглеводи містяться у незначній кількості (до 1 %), клітинок печінки  та м’язів – (до 5), а в рослинних клітинах їхній вміст більший (до 60-90%).

     

    Будова і властивості вуглеводів.

     Залежно від кількості мономеров, вуглеводи поділяють на моносахариди, олігосахариди, полісахариди демонструється слайд).

     

    Робота в МТГ (з підручником).

    а) завдання для групи І.

    У підручнику на ст. 48 прочитати, визначити особливості будови і властивості моносахаридів.

    б) завдання для групи 2. 

    У підручнику на ст. 49 прочитати і визначити особливості будови і властивості олігосахаридів.

    в)  у підручнику на ст. 50 прочитати і визначити особливості  будови і властивості полісахаридів.

        Розповідь учнів супроводжується демонстрацією презентацій.

    моносахаридів (слайди 2-7), олігосахаридів (слайдів -14-3), полісахаридів (слайдів 16-20).

    Функції вуглеводів (розповідь з елементами бесіди (слайд 21).

    а) спортсмен – глюкоза – енергетична.

    б) бульби картоплі – крохмаль - запасальна;

    в) рослинна клітина – целюлоза – структурна;

    г) кровоносні судини – гепарин – захисна.

     

    Робота з зошитом.

    (записати функції вуглеводів у зошит)

    Зразу відповідайте:  Чому ж Сашкові допоміг звичайний цукор?

     

    VІ. Узагальнення і систематизація знань учнів.

    Рівень обирають учні.

    1. Вибери правильну відповідь  (4-6 балів)

     

     

    А. У кондитерських виробах найчастіше використовують дисарид;

         а) лактозу;    б) сахарозу;       в) глюкозу

    Б.  Моносахариди:

         а)  добре розчиняються у воді;   б)  погано;  в) самі є розчинниками.

    В.  Пентозами не є:

    а)  рибоза;    б) лактоза;    в) крохмаль.

     

     

    2.  Розподіліть вуглеводи на групи.

    моносахариди, олігосахариди, полісахариди, крохмаль, глюкоза, сахароза, хітин, целюлоза, фруктоза, мальтоза, глікоген, рибоза, дезоксирибоза.

     

    3. Впорядкуй таблицю ( 7-9 балів).

     

    Вуглеводи

    Характеристика

     

    1. Буряковий цукор

     

    2. Запасний полісахарид у тварин

     

    3. Запасний полісахариди  у рослин

     

    4. Входить до складу клітинної стінки рослин

     

    5. Молочний цукор.

     

    6. Є мономером у крохмалю

     

    7. Входить до складу покривів комах

     

    8. Входить до складу рибонуклеїнової кислоти

     

    VІІ. Підсумки уроку.

    VІІІ. Домашнє завдання $ 4

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Категория: Мои файлы | Добавил: Karloxana
    Просмотров: 6900 | Загрузок: 0 | Рейтинг: 0.0/0
    Всего комментариев: 0
    Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
    [ Регистрация | Вход ]
    Copyright MyCorp © 2016